Å Debutere som Forfatter: Signere Kontrakt

Jeg skrev min første roman som 16-åring. Har skrevet flere siden den gang, samt gitt ut diktsamling på eget forlag, publisert artikler, essay, noveller, fortellinger, ebøker, etc., (et forsøk på bibliografi finner du her) i både blader, magasiner og på forskjellige steder på nettet. 12 år har det nå gått siden min første roman, og igår signerte jeg min første bokutgivelseskontrakt med et legitimt forlag (men misforstå meg rett, jeg har langt ifra gått aktivt inn for å gi ut en bok i 12 år, da mesteparten av tiden har gått med til studievirksomhet, musikk og diverse annet kreativt). Bokforlaget Publica har nå valgt å ta sjansen på min roman, “Jævla Flytting”, og jeg intenderer i denne anledning å løselig dele det som skjer fra nå og fram til utgivelse av boken med alle som måtte ønske å ha et øye med i bokutgivelsesprosessens gang, og deretter hva som måtte følge som resultat av utgivelsen.

Dette fordi jeg selv i mange år var svært interessert i å få vite hvordan utgivelsesprosessen fungerer, og da alle aspekter av den – helt ned til noe så enkelt som hvilke papirer som følger med i det første brevet man mottar fra forlaget etter at manuskriptet faktisk har blitt antatt. Dette kan fungere som motiverende snop for en uutgitt forfatter. Noe så enkelt som et bilde av brevet, kontrakten og “forfattermappen” som medfølger kan gjøre deg både yr av interesse og kvalm av misunnelse til samme tid:

IMG_1213Publica er ikke av de største forlagene, noe som gir positive og negative effekter for en debutant som meg, og spesielt for en bok som den jeg skal få utgitt.

En av de mest åpenbare positive aspektene er det faktum at manuskripter som kanskje er en smule mer usikre mtp. hvor godt de vil bli mottatt av den store massen, vil kunne få en sjanse til å blomstre i verden. Hos større forlag, derimot, som eksempelvis Cappelen og Gyldendal vil de potensielt heller satse på bøker de vet med meget stor sikkerhet vil appellére til en så stor prosentandel av populasjonen som mulig.

Nå, det må nevnes at min bok, “Jævla Flytting”, er en bok jeg egentlig forventer vil falle i god smak hos de aller fleste yngre mennesker. Eldre mennesker kan også komme til å kose seg med den, men de yngre vil kunne relatere mer direkte til det som skjer. Dette nevner jeg fordi jeg antar mitt manus ikke egentlig er en bok som er myntet på et smalt publikum, da det er nok av mennesker her i verden som har et svært personlig og ofte emosjonelt forhold til temaer som flytting fra storby til landsbygd, mobbing, gjengproblematikk samt kjærlighet og død. Likevel er det elementer i min bok som er veldig rå og ærlig, og da spesielt vises dette gjennom språkbruken til personene som lever i historien. Det er Oslo østkantsdialekt med en del banning (ikke til forskjell fra kjente og kjære bøker som eksempelvis “Beatles” og “Hvite Niggere”), noe som kan virke negativt inn på salgstallet, men kan også gi motsatt effekt fordi folk syns stilen forteller sannheten på en direkte måte.

Et av de mindre positive aspektene ved utgivelse som debutant på Publica, er at de krever at forfatteren skal forhåndsselge 125 eksemplarer til privatpersoner eller bedrifter som skal bruke boken som gave. Begrunnelsen er logisk nok at det ofte er vanskelig å selge inn forfatterdebutanters bøker til media/presse, bokhandlere og biblioteker, fordi de ikke kjenner til forfatteren og dermed vet de ikke om det er noe å satse på. Publica ønsker derfor å sjekke om det finnes noen interesse for boken ved å få forfatter til å kjøre igang startløpet før de offisielt lanserer utgivelsen.

Da jeg foreløpig kun har signert en kontrakt, og ikke har vært igjennom hele prosessen fra begynnelse til slutt enda, så kan jeg strengt tatt ikke uttale meg om de endelige positive og negative aspektene ved denne debuteringssituasjonen. Jeg trenger helhetsbildet av opplevelsen for å kunne mene noe skikkelig om det. Kanskje viser det seg å være en genial greie å få meg til å selge 125 eksemplarer først. Kanskje ikke.

Det eneste jeg for øyeblikket vet med total sikkerhet er at kontrakten nå er på vei til forlaget, og jeg er igang med en siste gjennomgang av manuskriptet, før det sendes inn og forlaget språkvasker og korrekturleser det. Hvordan alt dette kommer til å gå vil vise seg underveis.

Jeg legger inn en ny kategori på siden her ved navn “Å Debutere som Forfatter“. Her legger jeg inn alt som inngår i debuteringsprosessen. Planen var opprinnelig å legge ut alt forfatterrelatert på denne nettsiden, men har i ettertid bestemt meg for å holde de to noen lunde adskilt. I så henseende har jeg derfor opprettet en norskspråklig blogg, som kun er myntet på forfatteraspektet av det jeg gjør. Denne bloggen finner du her: http://forfatterdebutant.blogspot.no/ – Idéen med denne bloggen er å løselig dokumentere og dele mine erfaringer og tanker rundt min første bokutgivelse, som nå er i prosess. Jeg legger også ut forskjellige skriblerier fra tid til annen.

Hvis noen allerede etablerte forfattere leser det                                   te og har noen tips og triks til en som akkurat har hoppet ut i det, så tar jeg mer enn gjerne imot informasjon og innsikt 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s